Hozzávalók:
500 g liszt
250 g méz
75 dkg cukor ( én ennek megfelelő édesítőt használtam)
120 g margarin
1 tojás
1 tojás
1 tk. szódabikarbóna
fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió ízlés szerint
( lehet már kapni mézeskalács fűszerkeveréket, ezzel talán egyszerűbb a fűszerezés)
díszítéshez cukorgyöngy, dió és zabpehely
Egy nagy tálban először összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával. Egy kis lábasban megmelegítjük a mézet az édesítővel/cukorral és a fűszerekkel. Ha kellőképpen folyós lesz, összekeverjük a liszttel, egy tojást is hozzáadunk és belemorzsoljuk az apró kockára vágott margarint. Összegyúrjuk és a hűtőbe tesszük kb. 15-20 percre.Lisztezett munkalapon 1 cm-esre nyújtjuk a lehűlt tésztát és tetszőleges süteményszúróval kiszaggatjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a sütiket és egy enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük és ha nem cukormázat szeretnénk akkor díszítjük zabpehellyel, dióval, cukorgyönggyel. A képen látható példányok sógornőm keze munkáját dicséri. 170 °C-os előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Javasolt fémdobozban, elzárva tartani, hogy puha maradjon. Ha mégis kemény lenne, egy szelet almát helyezzünk a mézeskalácsok mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése