2021. január 11., hétfő

Mincemeat kosárkák

 Már régóta szemezek az angol mincemeat-es süteményekkel, amiket a kedvenc magazinom karácsonyi számaiban láttam, de elég visszatartó erő volt a receptekben megjelenő irgalmatlan mazsola-mennyiség. Nasi ebben is rám ütött, ő is ki nem állhatja a mazsolát. A mincemeat hagyományosan aszalt gyümölcsökből készül, valamilyen alkohollal lekvár sűrűségűre főzik. Az én változatom abszolút mazsolamentes, és nagyon ünnepi lett a fűszerektől.




Mincemeat kosárka 

Omlós tésztához:

50 dkg liszt

25 dkg cukor

20 dkg margarin (mi vaníliás ízűt használtunk) 

1 csomag vaníliás cukor

Fél csomag sütőpor 

2 tojás 

A hozzávalókat jó alaposan összedolgozzuk, a kész tészta labdát hűtőbe tesszük legalább 20 percig. Közben elkészíthetjük a tölteléket.

Mincemeat:

150 g aszalt sárgabarack 

100 g aszalt áfonya 

50 g  kimagozott datolya

2 nagy lédús alma

250 g fagyasztott erdei gyümölcskeverék

2 dl cider (almabor)

Fél-fél tk szerecsendió, fahéj, szegfűszeg (őrölt)

10-15 dkg barnacukor

A gyümölcsöket aprítsuk fel, és a cukron kívül minden hozzávalót tegyünk egy nagy lábasba. Lassú tűzön főzzük puhára a gyümölcsöket, addig míg lekvárszerű állaga lesz. Ha elkészült keverjünk hozzá 10 dkg barnacukrot, majd kóstoljuk meg elég fűszeres, édes lett. Még tehetünk bele cukrot, ha édesebben szeretjük. Nekem a 10 dkg elég volt.

A lehűtött tésztát fél cm vékonyságúra nyújtjuk, egy nagy pohár vagy szaggató segítségével köröket vágunk ki. Mi szilikon muffinformába helyeztük a köröket így képezve a kosárkákat. A kihűlt töltelékkel 4\5 részig töltjük, majd a tetejére a maradék tésztából kivágott csillagot és mandulaszeleteket tettünk. 150 fokos sütőben 20 percig sütjük. Nekünk 35 darab kosárka készült, Nasi a maradék tésztából sütikiszúrókkal kekszeket készített. 

A kihűlt sütemények fémdobozban 2 hétig is elállnak, már ha addig nem fogynak el :)



Fotó: Vágó Ádám 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése