2021. január 6., szerda

Vendel tortája

 Vendel első tortáját is magam sütöttem, ahogy Nasi tortáinál is már ez a hagyomány. Természetesen Nasi is segített, főleg a kóstolásban illetve a dekorációt egyedül készítette el :)



Juharszirupos torta mézeskalács díszítéssel

Tésztához:

200 g puha vaj

200 g barnacukor 

200 g liszt

4 tojás 

Fél csomag sütőpor 

2 tk vaníliakivonat 

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük hozzá a sütőport és a vaníliakivonatot. Lassan adagoljuk hozzá a lisztet is. Sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük (mi 20 cm átmérőjűt használtunk). Süssük 40 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk a sütőben kihűlni kicsit. 

Krémhez: (két tortához elég, felezhető) 

200 g vaj

100 g barnacukor 

2 ek juharszirup 

1 tk vaníliakivonat 

3 ek étkezési keményítő

2 dl tej

A tejet elkeverjük a keményítővel, majd sűrű péppé főzzük folyamatosan kevergetve. A vajat a cukorral és az ízesítőkkel habosra keverjük, majd adagonként belekeverjük a kihűlt krémet is. A krém mennyisége két, fentebb írt piskotához is elég. 

A tortát három részre vágjuk, megkenjük a krémmel, ne spóroljunk. A tetejére és az oldalára is kenjük el egyenletesen. Egy recés késsel díszíthetjük. Cukormázas mézeskalácsok kerültek még a tortára, ezeket Nasi egyedül díszítette.


Fotók: Vágó Ádám 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése