Vendel első tortáját is magam sütöttem, ahogy Nasi tortáinál is már ez a hagyomány. Természetesen Nasi is segített, főleg a kóstolásban illetve a dekorációt egyedül készítette el :)
Tésztához:
200 g puha vaj
200 g barnacukor
200 g liszt
4 tojás
Fél csomag sütőpor
2 tk vaníliakivonat
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük hozzá a sütőport és a vaníliakivonatot. Lassan adagoljuk hozzá a lisztet is. Sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük (mi 20 cm átmérőjűt használtunk). Süssük 40 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk a sütőben kihűlni kicsit.
Krémhez: (két tortához elég, felezhető)
200 g vaj
100 g barnacukor
2 ek juharszirup
1 tk vaníliakivonat
3 ek étkezési keményítő
2 dl tej
A tejet elkeverjük a keményítővel, majd sűrű péppé főzzük folyamatosan kevergetve. A vajat a cukorral és az ízesítőkkel habosra keverjük, majd adagonként belekeverjük a kihűlt krémet is. A krém mennyisége két, fentebb írt piskotához is elég.
A tortát három részre vágjuk, megkenjük a krémmel, ne spóroljunk. A tetejére és az oldalára is kenjük el egyenletesen. Egy recés késsel díszíthetjük. Cukormázas mézeskalácsok kerültek még a tortára, ezeket Nasi egyedül díszítette.
Fotók: Vágó Ádám
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése