2021. január 2., szombat

Vendel 1. szülinapja

 Drága Kisfiam egy éves lett! 

Egy téli csodavilág témájú szülinapot szerveztem neki, karácsonyi ihletésű ételekkel készültünk, a dekoráció fényfüzér, saját készítésű papír hópelyhek (Nasi keze munkáját dicséri) és hógömbök. Vendel szülinapja december 18-án van, szeretnénk, ha nem mosódna össze a karácsonyi ünneplésekkel, így legalább eggyel több okunk van együtt lenni. 


Mázas sült sonka

1,25 kg füstölt, főtt sonka (én prágait vettem)

2 ek méz

2 ek mustár

1 ek olívaolaj

A sonka bőrét lefejtjük, majd a megmaradt zsírt beirdaljuk. A mázhoz összekeverjük a mézet, a mustárt és az olajat egy kevés frissen őrölt borssal. Ezzel lekenjük a sonkát. 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Téli zöldség saláta

Fél fej fehér káposzta

3 szál sárgarépa

25 dkg hosszú zöldbab (fagyasztott)

1 doboz madársaláta

2 ek balzsamecet, 2 ek olívaolaj


A zöldbabot pár percig forrásban lévő, sós vízbe tesszük, míg megpuhul, de megtartja a szép színét. Utána hideg vízzel leöblítjük. Egy nagy salátástálba lereszeljük vagy vékonyan felcsíkozzuk a káposztát és a répát, a babot hosszában felvágjuk, és a salátával együtt hozzáadjuk a reszelt zöldségekhez. Az öntethez összekeverünk balzsamecetet, olívaolajat, sót és frissen őrölt borsot.

Majonézes burgonysaláta

1,5-2 kg burgonya (héjában megfőzve)

5-6 fej lilahagyma

1-1,5 nagy pohár tejföl

4 ek balzsamecet

Ikeás mézes-mustáros-kapros szósz (Säs Senap & Dill) - helyettesíthető 4 ek mustárral, 1 tk kaporral, 2 ek mézzel

A lilahagymát karikára vágjuk, majd sózzuk és meglocsoljuk az ecettel. Kicsit hagyjuk pácolódni. A megfőtt burgonyákat meghámozzuk és kockákra vágjuk. a tejfölt összekeverjük a mustáros szósszal, a hagymára öntjük és hozzáadjuk a burgonyát is.



Fotók: Vágó Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése