Drága Kisfiam egy éves lett!
Egy téli csodavilág témájú szülinapot szerveztem neki, karácsonyi ihletésű ételekkel készültünk, a dekoráció fényfüzér, saját készítésű papír hópelyhek (Nasi keze munkáját dicséri) és hógömbök. Vendel szülinapja december 18-án van, szeretnénk, ha nem mosódna össze a karácsonyi ünneplésekkel, így legalább eggyel több okunk van együtt lenni.
Mázas sült sonka
1,25 kg füstölt, főtt sonka (én prágait vettem)
2 ek méz
2 ek mustár
1 ek olívaolaj
A sonka bőrét lefejtjük, majd a megmaradt zsírt beirdaljuk. A mázhoz összekeverjük a mézet, a mustárt és az olajat egy kevés frissen őrölt borssal. Ezzel lekenjük a sonkát. 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Téli zöldség saláta
Fél fej fehér káposzta
3 szál sárgarépa
25 dkg hosszú zöldbab (fagyasztott)
1 doboz madársaláta
2 ek balzsamecet, 2 ek olívaolaj
A zöldbabot pár percig forrásban lévő, sós vízbe tesszük, míg megpuhul, de megtartja a szép színét. Utána hideg vízzel leöblítjük. Egy nagy salátástálba lereszeljük vagy vékonyan felcsíkozzuk a káposztát és a répát, a babot hosszában felvágjuk, és a salátával együtt hozzáadjuk a reszelt zöldségekhez. Az öntethez összekeverünk balzsamecetet, olívaolajat, sót és frissen őrölt borsot.
Majonézes burgonysaláta
1,5-2 kg burgonya (héjában megfőzve)
5-6 fej lilahagyma
1-1,5 nagy pohár tejföl
4 ek balzsamecet
Ikeás mézes-mustáros-kapros szósz (Säs Senap & Dill) - helyettesíthető 4 ek mustárral, 1 tk kaporral, 2 ek mézzel
A lilahagymát karikára vágjuk, majd sózzuk és meglocsoljuk az ecettel. Kicsit hagyjuk pácolódni. A megfőtt burgonyákat meghámozzuk és kockákra vágjuk. a tejfölt összekeverjük a mustáros szósszal, a hagymára öntjük és hozzáadjuk a burgonyát is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése