2014. március 8., szombat

Szecsuáni mogyorós csirke kínai uborkával

Ezt az ételt szülinapomra készítettem el, legkedvesebb gasztro magazinomban találtam. Kicsit persze variáltam rajta, mondhatni európai változatát készítettem el, de olyan remek recept volt, hogy nem sokat kellett változtatni rajta. A köret természetesen csakis párolt rizs lehet, legalább ennyi autentikus legyen ebben az ételsorban. Íme:



Hozzávalók: (5 személyre)

500 g csirkemell (jó csirkecomb filé is hozzá)
1 szál póréhagyma
15 dkg földimogyoró
1 tk. szárított csilipehely
1 ek. szójaszósz
1 tk. szecsuáni bors (őrölt vagy összetört)
1,5 ek. növény olaj

a szószhoz:
5 ek. szójaszósz
1 ek. cukor
4 ek. rizsecet
4 ek. csirkehúsleves (ha ilyenünk nem áll a rendelkezésünkre, 1-2 tk. vegetát oldjunk fel 4 ek. vízben)
1 ek. keményítő 1 ek. vízben elkeverve


A csirkét kicsit nagyobb darabokra vágjuk és 1 ek. szójaszószban legalább egy órát pácoljuk. A szószhoz leírt hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Lehetőleg wokban felforrósítjuk az olajat és megpirítjuk benne a csirkedarabokat. Ha megpirultak vegyük ki az edényből, és süssük meg a karikákra vágott póréhagymát, ha megpirult mehet vissza a csirke, fűszerezzük csilivel és a szecsuáni borssal. Sózni a szójaszósz miatt számomra nem kellett, de ez ízlés dolga, akinek kell, az sózza meg, mikor együtt van a hagyma meg a csirke a wokban. Jöhet ezután a földimogyoró és az előre kikevert szósszal. Egyet rottyan és kész is.


Kínai uborka saláta:


Egy megmosott, egész kígyóuborkát sodrófával addig ütögetünk, míg szét nem hasad. Utána felkockázzuk és egy tálba tesszük. Az öntet: egy gerezd zúzott vagy apróra vágott fokhagyma, kevés csilipehely, 1,5 ek. cukor, 2 ek. rizsborecet, 1 ek, szójaszósz. A hozzávalókat összekeverjük és az uborkakockákra öntjük. Tálalásig a hűtőben pihentessük. Jól illik a kínai receptekhez, vagy akár sült húsokhoz is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése