Ezt az ételt szülinapomra készítettem el, legkedvesebb gasztro magazinomban találtam. Kicsit persze variáltam rajta, mondhatni európai változatát készítettem el, de olyan remek recept volt, hogy nem sokat kellett változtatni rajta. A köret természetesen csakis párolt rizs lehet, legalább ennyi autentikus legyen ebben az ételsorban. Íme:
Hozzávalók: (5 személyre)
500 g csirkemell (jó csirkecomb filé is hozzá)
1 szál póréhagyma
15 dkg földimogyoró
1 tk. szárított csilipehely
1 ek. szójaszósz
1 tk. szecsuáni bors (őrölt vagy összetört)
1,5 ek. növény olaj
a szószhoz:
5 ek. szójaszósz
1 ek. cukor
4 ek. rizsecet
4 ek. csirkehúsleves (ha ilyenünk nem áll a rendelkezésünkre, 1-2 tk. vegetát oldjunk fel 4 ek. vízben)
1 ek. keményítő 1 ek. vízben elkeverve
A csirkét kicsit nagyobb darabokra vágjuk és 1 ek. szójaszószban legalább egy órát pácoljuk. A szószhoz leírt hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Lehetőleg wokban felforrósítjuk az olajat és megpirítjuk benne a csirkedarabokat. Ha megpirultak vegyük ki az edényből, és süssük meg a karikákra vágott póréhagymát, ha megpirult mehet vissza a csirke, fűszerezzük csilivel és a szecsuáni borssal. Sózni a szójaszósz miatt számomra nem kellett, de ez ízlés dolga, akinek kell, az sózza meg, mikor együtt van a hagyma meg a csirke a wokban. Jöhet ezután a földimogyoró és az előre kikevert szósszal. Egyet rottyan és kész is.
Kínai uborka saláta:
Egy megmosott, egész kígyóuborkát sodrófával addig ütögetünk, míg szét nem hasad. Utána felkockázzuk és egy tálba tesszük. Az öntet: egy gerezd zúzott vagy apróra vágott fokhagyma, kevés csilipehely, 1,5 ek. cukor, 2 ek. rizsborecet, 1 ek, szójaszósz. A hozzávalókat összekeverjük és az uborkakockákra öntjük. Tálalásig a hűtőben pihentessük. Jól illik a kínai receptekhez, vagy akár sült húsokhoz is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése