Mint rengeteg háztartásban, így nálunk is nagy kedvenc a pizza. Jobban szeretem a házi készítésűt, mint a rendelt változatot, így biztosan tudatjuk mi is van benne, milyen alapanyagokat használtunk hozzá. Ráadásul a gyerekek is élvezik az elkészítését. Sok receptet kipróbáltam már, mégis számunkra a legjobb az, amit még egy olasz étteremből kaptam.
Pizzatészta (3 nagy pizzához elegendő)
1 kg liszt
1 ek tengeri só
Fél csomag friss élesztő (kevés cukros tejben felfuttatva)
2 ek olívaolaj
500 ml langyos víz
A lisztbe egy mélyedést készítünk, ebbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt. A liszt kráter peremére szórjuk a sót, hogy közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel. Kicsit keverjük el a tejes folyadékkal, majd adjuk hozzá az olajat és apránként a vizet. Jól dolgozzuk össze,és egy rugalmas tésztát kell kapnunk, ami kicsit elválik az edénytől. (lehet, hogy nem igényli az összes vizet, ezért fontos, hogy fokozatosan adjuk hozzá). Pihentessük, míg legalább a duplájára nő. Utána osszuk fel annyi részre, ahány pizzát szeretnénk, formáljunk az adagokból gombócokat és ezeket a deszkán letakarva pihentessük még fél óráig. Közben előkészülhetünk a feltétekkel és a paradicsomszósszal.
Pizzaszósz:
Egy konzerv hámozott paradicsomot turmixoljuk össze sóval, borssal 1 ág friss bazsalikommal (1 tk szárított) és 1 ek olívaolajjal. Kész is a finom pizzaszószunk.
Az elkészült tésztagombócokat körkörös mozdulatokkal vagy sodrófával nyújtsuk ki, a közepére tegyünk két evőkanál szószt, középről kenjük körbe a szélei felé. Szórjuk meg reszelt sajttal és a tetszőleges feltétekkel. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elkészül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése