2020. december 2., szerda

Pizzázós este

 Mint rengeteg háztartásban, így nálunk is nagy kedvenc a pizza. Jobban szeretem a házi készítésűt, mint a rendelt változatot, így biztosan tudatjuk mi is van benne, milyen alapanyagokat használtunk hozzá. Ráadásul a gyerekek is élvezik az elkészítését. Sok receptet kipróbáltam már, mégis számunkra a legjobb az, amit még egy olasz étteremből kaptam.



Pizzatészta (3 nagy pizzához elegendő) 

1 kg liszt

1 ek tengeri só 

Fél csomag friss élesztő (kevés cukros tejben felfuttatva) 

2 ek olívaolaj 

500 ml langyos víz


A lisztbe egy mélyedést készítünk, ebbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt. A liszt kráter peremére szórjuk a sót, hogy közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel. Kicsit keverjük el a tejes folyadékkal, majd adjuk hozzá az olajat és apránként a vizet. Jól dolgozzuk össze,és egy rugalmas tésztát kell kapnunk, ami kicsit elválik az edénytől. (lehet, hogy nem igényli az összes vizet, ezért fontos, hogy fokozatosan adjuk hozzá). Pihentessük, míg legalább a duplájára nő. Utána osszuk fel annyi részre, ahány pizzát szeretnénk, formáljunk az adagokból gombócokat és ezeket a deszkán letakarva pihentessük még fél óráig. Közben előkészülhetünk a feltétekkel és a paradicsomszósszal. 

Pizzaszósz:

Egy konzerv hámozott paradicsomot turmixoljuk össze sóval, borssal 1 ág friss bazsalikommal (1 tk szárított) és 1 ek olívaolajjal. Kész is a finom pizzaszószunk.

Az elkészült tésztagombócokat körkörös mozdulatokkal vagy sodrófával nyújtsuk ki, a közepére tegyünk két evőkanál szószt, középről kenjük körbe a szélei felé. Szórjuk meg reszelt sajttal és a tetszőleges feltétekkel. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elkészül. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése