2020. augusztus 24., hétfő

Cukkiniből sosem elég!

 Ebben a bejegyzésben a cukkini lesz a főszereplő. Nasival készítettünk egy könnyű, kapros cukkinifőzeléket és egy, a délutáni kávéhoz tökéletes, citromos cukkiniszeletet. A főzelékhez használt óriás zöldséget, Nasi legjobb barátjáéktól kaptuk, saját termés, a gyerekek pedig megszemélyesítették. Cukkini urat egy kis pörkölttel tálaltuk. 


Cukkinifőzelék

1 kg cukkini

Fél csokor friss kapor

1 doboz vegakrém vagy 1 dl főzőtejszín

A cukkinit nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. A lábasba tegyünk 1 ek olívaolajat, majd a cukkinit kicsit pároljuk meg. Sózzuk, borsozzuk és tegyük bele az apróra vágott kaprot. Adjuk hozzá a vegakrémet vagy tejszínt, picit forraljuk és kész is. 





Citromos cukkiniszelet

5 dkg olvasztott vaj 

10 dkg natúr joghurt 

2 ek olívaolaj 

300 g liszt

250 g reszelt cukkini

100 g barnacukor 

2 tojás 

1 citrom reszelt héja és leve (kicsit tegyünk félre a cukormázhoz)

1 tk szódabikarbóna

1 üveg lemon curd (hipermarketekben a  külföldi termékeknél található) 

2 ek porcukor

Melegítsük elő a sütőt, légkeverés és 180 fok. A hozzávalókat keverjük össze egy nagy tálban. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy vajazott-lisztezett formába öntjük a tésztát. Süssük 25 percig, tűpróbával ellenőrizzük.

A porcukrot keverjük össze citromlével, sűrű, folyós állagú legyen. A kihűlt sütemény tetejére kenjük a cukormázat és a lemon curd-ot. Ha kisebb formában sül, akár félbevágva meg is tölthető a citromkrémmel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése