2013. december 15., vasárnap

Almás és sütőtökös pite

Most egy fele almás, fele sütőtökös pitét készítettem. Kicsit magam felé is hajlottam, mert nem igazán szeretem a sütőtököt, maximum csak leves formában, de a férjecském eléggé nyaggatott már, hogy egy "pumpkin pie-t" süssek neki. Nagyon régen egy középiskolás angol órán evett, nagyon ízlett neki, pedig nem egy édes szájú. Így végül sor került erre a pitére, de egy részére almás tölteléket raktam. Az a jó ebben a süteményben, hogy sokféleképpen variálható, csak egy alap tésztareceptre van szükség.

Sütőtökös pite


Hozzávalók: (egy 26 cm-es piteformához)

Tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
2 dkg cukor
1 tojás
1 cs. tk. szódabikarbóna
vaj a formához

Sütőtökös töltelékhez:
1 kisebb sütőtök
1 tojás
őrölt fahéj, gyömbér, szerecsendió és vaníliás cukor ízlés szerint

Almás töltelékhez:
20 dkg édes, lédús alma
2 ek. cukor
őrölt fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg ízlés szerint


Melegítsük lő a sütőt 180 °C-ra. A darabolt sütőtököt süssük meg egy tepsiben, ha kész, hagyjuk kihűlni. A tésztához való alapanyagokat gyúrjuk össze, hogy egy sima tésztát kapjunk. Ha kicsit ragadós lenne, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet, majd tegyük a hűtőbe pihenni. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a formának megfelelő méretűre. A piteformát vajazzuk ki, és helyezzük bele a tésztát. Szurkáljuk meg egy villával mindenhol, hogy ne emelkedjen meg. Süssük 10 percig.
Kezdjük az almás töltelék összeállításával. Az almákat hámozzuk meg és reszeljük le. Egy serpenyőben a cukorral és a fűszerekkel pároljuk meg. Ez kb. 10 perc lesz, majd hagyjuk kicsit hűlni. A megsüt sütőtököt villával törjük össze, adjuk hozzá a fűszereket és a tojást. Az elősütött pitére rákanalazzuk a töltelékeket és 180 °C-on 20-25 percig süssük. Díszíthetjük a pite tetejét, ha marad egy kis tészta. Én kis leveleket helyeztem a tetejére. Tálalhatjuk a sütőtökös pitét tejszínhabbal, az almáshoz jól illik a karamell szósz esetleg vanília sodó. Egyszerre kétféle süteményünk lesz!

Almás pite

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése