2013. december 3., kedd

Rejtett zöldséges-paradicsomos húsgombóc

A mai recept egy igazán egészséges étel lesz. Ajánlatos naponta 5 adag zöldséget fogyasztani, ez az étel napi 3 adagnak felel meg. Gyerekek számára is ideális lehet, hiszen észre sem veszik, hogy mennyi zöldséget esznek majd. Ez a férjemre is igaz :) Ha tehetné húst-hússal enne, ezért is készítettem el ezt a húsgombócos ételt. A szénhidrát csökkentés érdekében a köret rizstészta lett, ami rizslisztből készült, és ma már bármelyik boltban beszerezhető; én a kerületi piacon belül lévő ázsiai vegyesboltban vettem. 
Remélem kipróbálják ezt a receptet, mert finom, laktató, egészséges és pillanatok alatt elkészül.


Hozzávalók: (5 személyre)

75 dkg pulyka darált hús
2 nagyobb darab sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
3 db csiperkegomba
3 gerezd fokhagyma
1 doboz sűrített paradicsom (kb. 2dl-es kiszerelés)
bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, rozmaring, só, bors ízlés szerint
egy maroknyi petrezselyem
fél csomag rizstészta
1 ek. étolaj

Először a gombócokat készítjük el. A darált húst összekeverjük egy gerezd zúzott fokhagymával, egy fél fej kockázott hagymával, a fűszerekkel és az apróra vágott petrezselyemmel. Az összegyúrt masszából apró gombócokat formázunk, majd sütőpapírral bélelt gáztepsiben 200°C-on megpirítjuk. A lényeg, hogy kérget kapjon, nem baj ha nem sül át, majd a szószban úgyis megfőzzük teljesen.
Sorakoznak a gombócok
A szószhoz a zöldségeket pépesítjük és olajon kicsit megpirítjuk, fűszerezzük majd felöntjük a paradicsompürével, és összeforraljuk. A megsült gombócokat beletesszük a paradicsommártásba, hagyjuk kicsit összefőni. A rizstésztát a csomagon szereplő idő szerint megfőzzük, és tálaljuk a paradicsomos húsgombócokkal együtt.

Tápanyagtartalom 100 g ételben:
Energia: 165 kcal; fehérje: 11,9 g; zsír: 2,4 g; szénhidrát: 23,2 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése