2013. december 2., hétfő

Kakukkfüves sütőtök krémleves

Elkezdődött az Advent! Mindenki már karácsonyi lázban ég, készülnek az ünnepekre.
A sütőtök egy igazi ünnepi alapanyag lehet egy kis csavarral. Most levest készítettem belőle, nem a klasszikus fűszereivel, amivel általában ízesítik (szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér), hanem kakukkfüvet és karakteres sajtot használtam az elkészítéshez.



Hozzávalók: (5 személyre)

1 közepes db sütőtök
1 kb. 15 cm-es db póréhagyma
2 dl tejszín
2 tk. morzsolt kakukkfű
fél tk. őrölt borsikafű (ha nincs otthon, akkor oregánó helyette)
1 tk. rozmaring
1 ek. étolaj
só, őrölt bors
mártáshoz:
8 dkg karakteres sajt (Maasdam, Pannónia, Ementáli, stb.)
5 dkg margarin
5 dkg liszt
3 dl alacsony zsírtartalmú tej
só, őrölt fehérbors

Először a sütőtököt 2x2 cm-es kockára vágjuk, ezt egy lábasban olajon kicsit megpirítjuk. Mehet hozzá a karikákra vágott póréhagyma, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a kakukkfűvel, rozmaringgal és a borsikafűvel, pirítjuk míg kicsit összeesik. Öntsünk fel vízzel, és puhára főzzük. Míg rotyog, elkészíthetjük a sajtmártást. Egy kisebb edényben megolvasztjuk a vajat, megszórjuk a liszttel, kevergetjük, és felöntjük a kissé megmelegített tejjel. Belereszeljük a sajtot, javasolt minél kisebb lyukú reszelőn.Kicsit összeforraljuk, ha elolvadt benne a sajt elkészült. Miután megfőtt a sütőtök, egy botmixerrel krémes állagúra törjük, hozzáadjuk a tejszínt, utóízesítjük, ha szükséges és még egyet forralunk rajta. És kész is, tálaláskor locsoljuk meg a mártással.


Tápanyagtartalom 100 g ételben:
Energia: 122; fehérje: 3,4 zsír: 7,7 szénhidrát: 10,6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése