2013. december 7., szombat

Indiai fasírt zöldséges kuszkusszal

Ma egy különleges ebédet készítettem. Egészséges is és isteni finom is. A kuszkusz az arab konyha egyik meghatározó eleme, míg a fasírt indiai fűszerezésű, ezért kicsit fúziós jellege lett ennek az ételnek. Nagy sikert arattam vele, legalábbis üresek lettek a tányérok és mind elfogyott.


Hozzávalók: (5 személyre)

Fasírthoz: 
0,5 kg sovány darált hús (csirke vagy pulyka)
2 tojás
3 ek. kukoricaliszt
2 tk. garam masala fűszerkeverék
1 gerezd zúzott fokhagyma
zsemlemorzsa a külsejére (opcionális)
só, bors ízlés szerint

Zöldséges kuszkuszhoz:
1 bögrényi kuszkusz
15 dkg csiperkegomba
2 szál újhagyma
fél darab kígyóuborka (15 cm-es darab)
2 db. előfőzött cékla
1 tk. szárított mentalevél
1 tk. szárított petrezselyem
só, bors ízlés szerint

A fasírthoz szükséges alapanyagokat összegyúrjuk egy tálban, majd kettő rudat formázzunk belőle. Egy kiolajozott tepsibe helyezzük, lelapogatjuk és megszórjuk zsemlemorzsával, ha szeretnénk. (Ha kihagyjuk lisztérzékenyek vagy szénhidrát-csökkentett étrendet követők is fogyaszthatják a fasírtot.) Egy pici olajat locsolunk a tetejére és 200 °C-os sütőben 30 percig letakarva sütjük. Ha már átsült, kicsit megemeljük a hőmérsékletet és szép ropogósra pirítjuk.

Következzen a köret. Egy magasabb falú lábasban 1 ek. olajon megdinszteljük az apróra vágott gombát, a felkarikázott újhagymát és a kockázott uborkát. Ízesítjük sóval, borssal, mentával és petrezselyemmel. Ha kicsit összeesett, hozzáöntjük a kimért kuszkuszt, összekeverjük és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve megpároljuk. Ha elkészült, belekeverjük a kockára vágott céklát és tálaljuk a szeletekre vágott fasírttal. Jó étvágyat hozzá!
Az utolsó szelet

Tápanyagtartalom 100 g ételben: 
Fasírt: energia: 154 kcal; fehérje: 18,7 g; zsír: 3,8 g; szénhidrát: 9.5
Kuszkusz: energia: 159 kcal; fehérje: 6,5 g; zsír: 0,5 g; szénhidrát: 34,4 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése